Vorige week zat ik me plotseling af te vragen hoe het toch met Wiebes is, Erik, onze minister van Economische Zaken en Aardbevingen, dat aandoenlijke, maar volkomen incompetente kwibusje. Een paar dagen geleden kwam het antwoord: hij zit er nog en heeft na de recente trillingen in het Groningse andermaal uitgelegd dat het herstel van de schade en de woningaanpassingen veel te langzaam verlopen en dat hij er alles, nogmaals alles aan gaat doen om dat proces te versnellen. Gisteravond is ie weer ondergedoken in de krochten van zijn privé-verblijf en doet daar, in opdracht van Rutte, verwoede pogingen om weer een tijdlang onzichtbaar te blijven, tot het volk hem weer nodig heeft.
Een andere bewindsman, Ferdinand Grapperhaus, heeft ook wat trillingen veroorzaakt en wel met de aankondiging dat onvrijwillige seks strafbaar wordt. Dat was het natuurlijk al, maar nu wordt het verbod formeel in een wetsontwerp gegoten en daar kun je met het grootste gemak een paar pikante details uitlichten en onder het vergrootglas leggen. Als ik het goed begrijp werkt ‘t als volgt. Degene die seks wil, zeg op een avond laat, na wat zinnenprikkelende drankjes en wat XTC, dient de ander te vragen of hij/zij dat ook prettig zou vinden. Voor deze dialoog worden in Den Haag wat regels en formats opgesteld, inclusief bijpassende antwoorden via het multiple choice-systeem, een soort raamwerk, waarbinnen zich het hele gesprek voltrekt. Wanneer Jaap het wel ziet zitten om eens flink van leer te trekken met Judith op de barkruk naast hem, mag die handeling pas plaatsvinden wanneer Judith volmondig – foute uitdrukking in dit geval – beaamt dat de voorgestelde intimiteiten niet als onprettig zullen worden ervaren, waarbij dan nog even een handtekening op een rijksoverheidsformuliertje moet worden gezet, ter bekrachtiging van dit theoretisch overeengekomen nummertje. Nou heb je vervolgens kans dat zich binnen de hormonenhuishouding van de dame in kwestie een mutatie voordoet, nadat de aanvankelijke toestemming is verleend. Wat dan? Wat is er dan mogelijk? Stel dat zij zich tijdens het ontkleden plotseling herinnert dat ze is getrouwd, kan zij dan – weer hypothetisch – afstand doen van de eerder afgelegde toestemmingsverklaring, kan zij zich beroepen op de kleine lettertjes, waarvan hij niet eens wist dat ze erin stonden. Is het überhaupt mogelijk om in het vuur van het minnespel nog iets bij te stellen, zoals het gezamenlijk ritueel verbranden van het zojuist ondertekende formulier, inclusief vastlegging daarvan op film. Heb je daar een annuleringsverzekering voor nodig? Dat soort vragen komen op. Ok, het initiatief van Grapperhaus is te loven, maar ik ben bang dat de praktijk wat anders in elkaar zit. Gelukkig heeft ook – #hetoo – Peter R de Vries er weer iets van gevonden, ongevraagd weliswaar, maar dat is zijn handelsmerk. Hij vraagt zich af of het leveren van bewijs misschien een lastig probleem zal worden. Goh, verrassend!
Over opgewonden standjes gesproken. Eergisteren was het debat Baudet versus Rutte, een merkwaardig stukje NPO-TV, bedoeld om nog wat kijkcijfers te scoren via Pauw op de avond voor de verkiezingen van 23.00 uur tot exact 24.00 uur, tijdstippen waarop de helft van Nederland allang ligt te maffen en totaal niet geïnteresseerd is in een stukje volkstoneel van rechts Nederland versus nog rechtser Nederland, alsof we niet veel meer keuzes hebben. Baudet manifesteerde zich in de discussie nog eens nadrukkelijk als het irritante intellectueeltje, met op gezette tijden vreemd draaiende ogen en gefronste wenkbrauwen, een soort ingestudeerde combinatie van gespeelde verontwaardiging en verbazing, waarbij hij duidelijk liet blijken cum laude te zijn afgestudeerd op de communicatiemodule bedachtzaam kijken voor gevorderden. Zondag weten we waar we aan toe zijn met die paar stemmen van ons in Brussel, maar de eerste cijfers zijn bemoedigend voor links Nederland. Misschien is het Forum-effect nu al uitgewerkt.
See you.
Wil je gratis en automatisch de columns en blogs van Roelsrules ontvangen?: stuur je mailadres naar aanmelding lezersservice
Geef een reactie