Ik loop al een tijdje de zegeningen te zoeken van eej-ai, ook wel AI genoemd, de fantastische mogelijkheden die Artificial Intelligence ons biedt, versus de bedreigingen en de risico’s die er achter schuilen.
Inmiddels ben ik twee boeken en een aantal artikelen verder, een stuk wijzer ook en overtuigd van wat het fenomeen ons kan brengen, ons kan helpen ook in de wetenschap, de medische wereld, bij het oplossen van het voedselprobleem, de klimaatverandering en bij een groot aantal andere takken van sport. Na het wetenschapsprogramma op NPO van zaterdag 27 december j.l. werd ik bijna emotioneel van de daarin geëtaleerde mogelijkheden die ons pad gaan kruisen bij de studie naar een betere wereld. Daarbij moeten we vooral de ogen maar even sluiten voor korte termijn-zaken als populisme en andere kortstondige infiltraties van ons politieke bestel en vooral iets verder kijken dan dit lastige tussendoorsel dat slechts wordt gevoed door een generatie kortzichtige imbecielen.
De zon-route van Nasa’s Parker Solar Probe afgelopen week, met een snelheid van 700.000 kilometer per uur, is andermaal het bewijs van onze nietigheid en daarnaast van onze immense mogelijkheden. Dat stelt me dan, op de valreep van 2024, weer een beetje gerust.
Verder heb ik moeite met de inzet van AI van bij de onderdelen kunst en cultuur omdat ik simpelweg denk en vooral hoop dat het menselijk brein creatiever is dan AI. AI heeft in de basis geen humor, sarcasme, ironie en mist het relativerend vermogen van het menselijk brein en dus moeten we AI binnen die context alleen gebruiken als hulpmiddel van de menselijke creativiteit, denk ik, en hoop ik vooral.
De kloof in onze samenleving, toch vooral veroorzaakt door de sociale media, zou overbrugd kunnen worden via AI en daarom heb ik onderstaand tekstblokje laten opstellen door chatgpt, omdat ik a. de straattaal zelf niet beheers en b. toch iets wil doen om de narigheid in onze maatschappij, lees: populistische afbraakpolitiek – die een groot deel van het electoraat van ons land niet wil begrijpen – te onderstrepen. Een poging dus:
Populisme, luister, dat is alsof je een neppe sneaker koopt: het lijkt fresh, maar na één regenbui is alles afgetrapt. Die gasten maken je gek met dikke praatjes. Ze roepen dingen als ‘alles is de schuld van de elit’ of ‘de ander pakt wat van jou hoort.’ Maar eerlijk? Dat is gewoon gaslighting. Ze spelen met je emoties, pushen angst en haat, en voordat je het weet, ben je boos op je buurman in plaats van op de echte problemen. Populisten gooien altijd met quick fixes:’Grenzen dicht!’, ‘Weg met regeltjes!’, ‘Wij eerst!’ Maar die moves? Die zijn zo oppervlakkig als een TikTok-dance. De wereld is complex, bro, en echte oplossingen kosten tijd, samenwerking, en steady werk. Als je alleen maar schreeuwt, doe je niks aan klimaatverandering, ongelijkheid of inflatie. Je bent alleen maar bezig met je eigen clout.
Maar hey, hier komt de hoop. Onze generatie heeft skills, creativiteit en een filter voor onzin. We zijn woke genoeg om door die rookgordijnen heen te kijken. Het is tijd om échte leaders te supporten die bouwen in plaats van breken. Check de feiten, deel kennis, en roei die valse spelers uit. We hebben de social media, de connecties en de power om de game te veranderen.
Kortom: populisme is als een glitch in het systeem. Fix die bug, en bouw samen een toekomst die niet nep is, maar legit.
Ach, ‘t is niet meer dan een poging, van AI dus, met een paar trefwoorden als input. Probleem is dat AI zelf niet echt weet hoe verderfelijk populisme is….maar daar kunnen we met z’n allen iets aan doen.
Na deze korte bespiegeling rest nog de wens van veel heil en zegen, gelukkig nieuwjaar, happy new year.
See you next year.
Wil je gratis en automatisch de columns en blogs van Roelsrules ontvangen?: stuur je mailadres naar aanmelding lezersservice
Geef een reactie