Een baantje bij het KNMI, dat lijkt me wel wat. Het weer is altijd boeiend, zeker bij ons in de polder en je hoeft er vrijwel geen kennis van te hebben, want met de optie ‘de plank misslaan’ en het credo ‘het is maar een verwachting’ kom je al een heel eind, zo is weer gebleken.
Op 5 juli 2023 hadden de meteorologische jongelui de snel naderende zomerstorm nogal onderschat en pas op het moment suprême werd er een alarm afgegeven, je zou zeggen: een halve dag te laat met de knowhow van nu. Achteraf was het een samenkomst van allerlei factoren die, net als in 1953, zorgden voor een weerkundige verschijnsel storm genaamd, met windsnelheden tot bijna-orkaankracht in IJmuiden. Bomen knapten af als luciferhoutjes, rukten halve straten uit de voegen, een sneue dame in een auto kreeg een boom op haar hoofd en volgens de verzekeraars draait de schade uit op pakweg 100 miljoen. Bomenexperts werden in de roddelrubrieken afgewisseld door weermannen, weervrouwen, orkaanjagers en sensatiezoekers, ‘t was amusement van de hoogste orde.
Manneke Munneke sprak, nog door het dolle heen, achteraf zelfs per ongeluk over een kleine, heftige storm met een diameter van slechts 500 meter, maar die verspreking had ie zelf niet door. Half Nederland zat aan de praattafels en gek genoeg durfde niemand hardop te zeggen dat het toch weer een gevolg is van de klimaatverandering. Dat blijft een soort van taboe. De noordelijke Atlantische Oceaan is dit jaar 4 graden warmer als gemiddeld. India verdroogt, net als Spanje en nooit eerder waren er zoveel bosbranden. Klimaatverandering? Nou, tja, eeh, misschien wel maar we weten het niet zeker, want ja, het langjarig gemiddelde ….. blablabla.
Op zondag 9 juli j.l. waaiden ook weer wat wolken onze kant op en werd voor de zekerheid code rood gegeven, om nog een miskleun te voorkomen en tot immense ergernis van een handvol festival-organisatoren. Vervolgens viel er alleen lokaal een klein hagelbuitje. Na een uurtje was alles voorbij.
De overeenkomst tussen van beide gebeurtenissen is dat de weermannetjes- en vrouwtjes blijkbaar de ballen verstand van hebben van het weer. Weerlieden weten nooit iets zeker, althans niet vooraf. Het gaat altijd om verwachtingen, voorspellingen en zelfs met de meest geavanceerde apparatuur en de satellieten is het weer een onbetrouwbaar fenomeen. Weerlieden raken ook altijd van de leg door extreme gebeurtenissen, en leggen een dag met gewoon mooi weer en 25 graden soms uit alsof het een persoonlijke verdienste is.
Munneke, en vooral Hiemstra zijn ook verbaal niet zo zeker van hun zaak, gezien het aantal versprekingen tijdens de dagelijkse performance, dat gemiddeld toch al gauw op vier ligt, per zin dan.. ‘Eeh, ja, voor morgen verwacht ik, eeeh, dan begint de dag waarschijnlijk vrij zonnig en droog, maar eeh………ontstaat er vooral in het noorden van het land af en toe een bui, met een spatje regen. In de rest van het land niet, daar blijft ’t dus droog, en komt de zon, ennuh, kan de zon zich nog even laten zien…denk ik. Guttegut!
Het lijkt me, kortom, wel iets om m’n vaardigheden wat te verbreden en te verdiepen via een baantje als weerkundig voorspeller. Veel meer competenties dan het kunnen raadplegen van satellietbeelden, het kunnen interpreteren van die beelden, het kunnen omzetten van die beelden naar een communicatieve boodschap voor het klootjesvolk, het kunnen uitleggen waarom de verwachtingen verwachtingen waren en geen voorspelling zullen niet nodig zijn. Misschien kan het ontberen van faalangst en prestatiedruk, alsmede een zekere vorm van stressbestendigheid en het-hebben-van-een-beeld-van-de-klimaatverandering-zonder-daarover-concrete-uitspraken-te doen resulteren in wat persoonlijke pluspuntjes.
Ik snap ook wel dat zo’n persoonlijke ontwikkeling wat inspanning vereist en als ik de komende maanden eens een paar volwassen thermometers en barometers aanschaf, het boek Het weer voor dummies doorworstel, kan ik aansluitend nog een poging doen om de uitkomsten van de internationale Hirlam- ECMWF- en Harmonie-weer modellen te doorgronden. Misschien is een lokaal weerpraatje op radio Ideaal, ons regionale radio-gereutel, een volgende stap om de meteorologische ladder te bestijgen. Er moet wel een beetje tempo in want Hiemstra vertrekt al in september 2023, dus dat is nog haalbaar.
Om erin te komen: we hebben de komende dagen te maken met wisselvallig Hollands zomerweer, wat wolken, wat zeer lokale buien, wat wind en een temperatuur die varieert van 14 graden in de vroege ochtend tot misschien weer 30 graden in het weekend, heel plaatselijk dan, en misschien ook wel niet.
See you.
Wil je gratis en automatisch de columns en blogs van Roelsrules ontvangen?: stuur je mailadres naar aanmelding lezersservice
Geef een reactie