‘Alstublieft, uw jaarnota’. Met een merkwaardige overdosis triomfantelijkheid, trots en truttigheid presenteerde mijn stroomleverancier een week geleden haar jaarlijkse hoogtepunt aan opgespaarde elektriciteitsgegevens, de afrekening, een term die vandaag de dag bijna een gevoel van schuld oproept. De mail zelf omvatte al twee pagina’s aan tekst, waarbij de hoogtepunten van de eindafrekening in twaalf kleuren uitbundig werden weergegeven. De bijlage in PDF-formaat bestond uit niet minder dan tien pagina’s tekst in een jargon, waar je als simpele afnemer amper een touw aan vast kunt knopen, laat staan zin hebt om de inhoud te inhaleren, omdat het onder aan de streep nauwelijks de moeite waard bleek, gezien het terug te ontvangen bedrag en het voorstel voor een nieuwe maandtermijn, waaraan je zelf nog wat kunt sleutelen, conform het eigenwijze idee dat je zelf wel bepaalt welk voorschot je maandelijks betaalt.
Toegegeven, we leven niet meer in het PGEM-tijdperk van weleer met alleen maar een nogal domme meter, die naarmate je meer stroom afnam sneller z’n rondjes draaide. Onze meterkast is per slot van rekening allang geen meterkast meer maar een zenuwcentrum van binnenkomende en uitgaande transporten die variëren van drinkwater en stroom, tot ingrediënten voor onze verwarming, internet en de TV.
De stroom was vroeger stroom, kwam van een kolencentrale en bevatte slechts het gegeven van elektriciteit, nu met een k waaraan ik nog steeds moet wennen. De jaarnota anno 2023 staat bol van de gegevens over wind, zon, biomassa en kernenergie. Wij ontvangen, maar sturen ook in toenemende mate iets terug, overdag en in de daluren en dat geheel aan gegevens wordt nog uitgebreid aangevuld met zaken als tarieven, BTW oud, BTW nieuw, de contractsoorten, de overheidsheffingen en de vergelijking met voorgaande jaren, die met vergelijkbare huishoudens, waarbij het exemplaar van dit jaar leidde tot glimmende oogjes en een lichte mate van lekker-puh-binnenpret.
Na zeven pagina’s tekst, spreadsheets en tabellen arriveerde ik, op het moment dat ik het nog iets kon bevatten, bij het hoofdstuk De betekenis van uw nota in details. Daarbij ontstond een moment van kortsluiting in de bovenkamer, vooral omdat daarna nog een pagina volgde met Wat betekenen de begrippen op uw nota? Na het doorworstelen van deze aanvullende tekst ben ik volledigheidshalve en met veel gevoel voor de medemens gestart met het schrijven van het boek Elektriciteit voor dummies, een even noodzakelijk als onmisbaar instrument voor de modale burger, waarin ik als supplement nog wat hoofdstukjes over de gasrekening kan opnemen, een op termijn uiterst nuttig instrument op de schoorsteenmantel van alle huishoudingen in ons land, dat in pocketformaat zal worden uitgegeven.
Omdat wij kortgeleden extra zonnepanelen hebben laten plaatsen, is ons elektriciteitsverbruik nog steeds dalende en dat zal vast resulteren in een extra verklarende pagina op de jaarnota 2024.
Na deze tsunami aan overtollige informatie, gevoed door de waanzinnige complexiteit van de wereld van de energievoorziening, kijk ik optimistisch en vol zelfvertrouwen uit naar de in oktober te ontvangen afrekening van Vitens, onze waterleverancier. Die bevat doorgaans slechts één pagina met het verbruik over de afgelopen twaalf maanden en dat van een jaar eerder, hooguit aangevuld met een verwijzing naar vergelijkbare, zuinige consumenten.
See you.
Wil je gratis en automatisch de columns en blogs van Roelsrules ontvangen?: stuur je mailadres naar aanmelding lezersservice
Geef een reactie