De kerst is alweer drie weken voorbij, alle spullen zijn met gezwinde spoed de kamer uitgesodemieterd en je denkt: heerlijk, januari, een nieuw jaar, op naar het voorjaar. Met een forse hoeveelheid nieuwe energie stort je je op allerlei uitdagingen en net op het moment dat je denkt: yes, ik zit lekker in het nieuwe ritme blijkt dat januari eigenlijk best een lange klotenmaand is, met veel te veel lege, koude en natte dagen om echt vrolijk van te worden. De commercie heeft blue monday erbij verzonnen om die eerste drie weken financieel aantrekkelijk te kunnen afsluiten en wat resteert is oubollig loeren naar De Slimste Mens, vrijwel het enige beeldbuisvertier dat uitstijgt boven de abominabele ellende van ons zenderpak en waar je, argeloos zappend, soms kortstondig mee wordt geconfronteerd. Kortom, het voorjaar lonkt, is nog ver weg en dus doe ik af en toe een mopperblog om het hart te luchten.
De Slimste Mens is een quiz die alles in zich heeft om ergernissen en opluchting af te wisselen met ongemak en gezonde standpunten ten aanzien van de kandidaten. Neem de vrouw, toch een mensensoort die vrij veel voorkomt op deze aardkloot en dus ook deel uitmaakt van het kandidatentrio bij Freriks en van Rossem. Vrouwen trekken doorgaans wat meer de aandacht dan de andere soort en dat kan twee oorzaken hebben. Ze zijn slim en stoten door naar de finaleweek of ze zijn dom en uitsluitend geselecteerd voor de kijkcijfers via het ventileren van vooral een ongelooflijk gebrek aan intelligentie, met daarnaast een hoog blaatgehalte als het gaat om bijvoorbeeld het regelmatig uitverkoren fenomeen influencer. Influencers zijn net als doorsnee rappers of youtubers niet zelden van een schofterig laag niveau en bij een nadere analyse van dat verschijnsel kwam ik uit bij een zekere Rianne, die het heeft gepresteerd 1,5 miljoen volgers aan zich te binden. Bijna 1 op de 10 Nederlanders volgt dus de handelingen die zij verricht en die bestaan uit – research – het uitlaten van de hond en het beleggen van haar pizza met ananas.
Ik snap ook wel dat de inhoud van deze blog voortkomt uit de frustratie dat het serveren van een dagelijkse portie gebakken lucht meer aandacht trekt dan mijn verhandeling over de noodzaak van het opdoeken van het agrarisch bedrijf en misschien is de groei van het aantal onbenullen onder deze influencers – Quinty uitgezonderd – het gevolg van de ellende in grote delen van de wereld. Ik doe in elk geval m’n best om er nog iets van te begrijpen.
Mijn eigen volgers zijn doorgaans uit de leeftijdcategorie oudere jongeren, erg begaan met het klimaat en de manier waarop we tot een oplossing moeten komen. Daarnaast ben ik te weinig fotogeniek om in allerlei standjes zelfportretten plaatsen en daarom doe ik deze week een poging de aandacht te trekken via een tweetal thema’s, om te beginnen een recept dat ik van harte kan aanbevelen. Gisteren aten wij boerenkool, maar dan anders, namelijk met zoete aardappelblokjes, stukjes chorizo, een zoete paprika, een flinke ui, dat alles in de juiste proporties even voorgekookt en daarna gesmoord en roergebakken, iets gestampt en afgemaakt met iets zout en peper, een beetje gembersiroop en parmezaanse kaas. een fantastisch gerecht dat een prominent plekje inneemt op de lijst Roelroert, een digitaal kookboek-in-wording.
Verder heb ik besloten dat ik eigenlijk wel woke ben, met het accent op het maatschappijkritische aspect van dit verschijnsel. Via het trefwoord woke trek ik ongetwiifeld nog wat extra lezers over de streep, waardoor op korte termijn nog een extra discussieplatform kan worden opgestart. Woke dus, ik ben woke, maar met een begrenzing. Die zal ik een volgende keer proberen uit te leggen, via wat specifieke voorbeelden als agrowoke, klimawoke of misschien zelfs culiwoke.
Eerst boerenkool dus, heel wat anders dan de eerder genoemde gebakken lucht, en er mag bij het serveren nog een lepel verkruimelde feta of pittige kaas overheen. Eet smakelijk.
See you.
Wil je gratis en automatisch de columns en blogs van Roelsrules ontvangen?: stuur je mailadres naar aanmelding lezersservice
Geef een reactie