Er zijn tekenen van herstel. Na de rampspoed die me onlangs overkwam en waar ik nu al vijf lange weken mee probeer om te gaan, komen er dagelijks signalen voorbij waaruit je zou kunnen afleiden dat er licht aan de horizon gloort. Zo heb ik me afgelopen week ouderwets zitten opwinden over de boot-met-gaatjes-metafoor van Rutte. ‘Er zitten een heleboel gaatjes in onze boot’, doelend op dat regerend stuk wrakhout, maar als je hard genoeg roeit en doorvaart, dan blijft ie drijven’. Op basis van mijn recente ervaringen zou ik liever de vergelijking maken met de talloze virussen en bacteriën die onze volksgezondheid bedreigen, die sinds corona enorm in aantallen toenemen en die blijkbaar nu ook de verstandelijke vermogens van Rutte en z’n gevolg aantasten.
In het kader van mijn actuele en veel te traag verlopende herstel zat ik afgelopen week heel wat evaluerende gesprekjes te voeren over wat je zoal meemaakt in het ziekenhuisbed, waar je zoal aan denkt tijdens dat 24-uursproces van liefdevolle verzorging en naast de emotie over hetgeen hier allemaal zo tof is geregeld, schieten dan ook tal van levensbeschouwelijke dingetjes door ’t hoofd. Je blikt terug, evalueert je te barsten en je vraagt je duizend keer af hoe je leven was verlopen als je toen en toen andere keuzes had gemaakt, of als je eens een keer niet de kont tegen de krib had gezet. Het zijn even logische als zinloze bespiegelingen die je er in elk geval wel toe brengen om toch die steeds maar weer uitgestelde autobiografie te overwegen. Daarvoor moet ik qua stijl en opzet nog wat aanvullende vragen beantwoorden. Het wordt een mix van hilarische anekdotes en levenservaring, weet ik inmiddels vanuit de actuele gemoedstoestand, die nog niet helemaal vrij is van wat emotionele aspecten.
Intussen weet ik alles van alveoli (longblaasjes), de toch wel vrij ingewikkelde structuur van de buis van Eustachius en vooral de ergerlijk lange herstelperiode die ik door overmacht moet doorlopen. Mocht er onder de lezers vragen rijzen over details rond de luchtwegen, schroom niet ze op de mail te gooien, want de expertise is tot in de kleinste details geïmplementeerd.
Ik ga ook verder met mijn onlangs opgestarte herbezinning en zo kom ik in het kader van wat vrijwilligerswerk nog wel eens in contact met administratief wat achtergestelde ouderen, die er plotseling alleen voor staan, zich geen raad weten met de bureaucratische rompslomp, het woord digitalisering niet eens kunnen spellen en dan aanlopen tegen de bekende gebruiksonvriendelijkheid van bijvoorbeeld ons bankensysteem. Zo had ik gisteren met veel moeite in de regio een kantoorfiliaal van de Rabobank getraceerd, waar ik hoestend binnenliep om voor een paar oudjes wat afschriftenmapjes te scoren. ‘Afschriftenmapjes, wat bedoelt u? ‘Er zijn nog veel mensen die niet digitaal (kunnen) bankieren, maar elke twee weken een paar duur betaalde dagafschriften ontvangen, die ze dan willen opbergen’. Ik staarde, bijna in ademnood door deze volzin, in een paar ogen vol onbegrip en ongeloof. ‘Ik zal eens kijken of die er nog zijn’, en ze maakte aanstalten om haar dikke in leren pijpen geperste onderdanen in beweging te zetten richting voorraadkast, waarop ik het etiket oud en antiek vermoedde. Ze waren er nog en ik kan weer een paar mensen blij maken, zonder ook maar de geringste moeite te doen om digitaal bankieren nog tussen de oren te krijgen van deze slachtoffers van onze maatschappelijke ontwrichting, vaak opgesloten in kommervolle omstandigheden van verpleegtehuizen of binnen de muren van de talloze huisjes eenzaam-en-alleen.
Het is de vandaag de dag van herdenking, van oorlogsslachtoffers en stiekem ook van je eigen naasten, want bij het herdenken bepaal je immers zelf je grenzen, een ieder gevoed door herinnering en emotie. De vlag gaat vanaf 18 uur halfstok en om ons herdenkend vermogen kracht bij te zetten is het bijna traditioneel mooi weer op 4 mei. Dat herdenkt een stuk prettiger in de opmaat naar morgen, de bevrijding, die we maar eens breeduit moeten gaan vieren.
See you.
Wil je gratis en automatisch de columns en blogs van Roelsrules ontvangen?: stuur je mailadres naar aanmelding lezersservice
Geef een reactie