Carola Schouten, verantwoordelijk bewindspersoon als het gaat om de visserij, doet vreselijk haar best om de rest van Europa tegen zich in het harnas te jagen. De omstreden vismethode met die vrijwel overal ter wereld gehate elektronische pulstechniek is op democratische wijze Europees afgewezen, veroordeeld en verboden, maar vrouw Schouten zegt tegen die pakweg tachtig Nederlandse pulsvissermannen: ‘pulsen jullie maar lekker door, de boete is voor mijn (dus onze) rekening’. Nederlandse vissers en de Nederlandse visserij hebben lange tijd iets van een romantisch sfeertje uitgestraald door de zilte, woeste zee, de stoere, forsgebouwde en door de elementen gebronsde vissers – tegenwoordig dus vissermannen geheten. Er verging nog wel eens een schip, waardoor die vermaledijde vis duur werd betaald en waarbij de schamele netten, ondanks de hoop op een zegen, leeg bleven. Dat was het risico van het vak, hoort het nog steeds te zijn, maar de vraag naar een dikker belegde boterham werd versterkt door allerlei technische mogelijkheden en daarbij stak onze geweldige VOC-mentaliteit weer eens de kop op. Het ondernemende visvolkje vertrouwde weliswaar op zondag nog wel op de Heer, maar ging toch op maandagochtend stiekem een eigen koers varen, een verboden koers, een minder romantische koers, en eigenlijk een zondige koers. Pulskorvissen werd een Nederlandse vinding om via elektrische schokjes de tong en andere platvis te verschalken, die daardoor schielijk met scholen tegelijk de netten in zwom en de inkomsten van de vissermannen fors deden stijgen. Volgens die vissermannen is de methode diervriendelijk en minder schadelijk voor de zeebodem, maar daar gaat het fout. Je kunt dat wel vinden, heren vissermannen, maar het moet eerst worden onderzocht en goedgekeurd. Dus als je massaal je schepen gaat aanpassen en op goed geluk en op eigen risico de Noordzee via de nieuwe methode gaat leegschrapen, loop je de kans op een zeperd, waardoor de puls verwordt tot niets meer dan een impuls, een spontane ingeving dus die verkeerd uitpakt en in dit geval heet dat ondernemersrisico. Menig ‘Kniertje’ zal intussen al wel geroepen hebben ‘en anders verkoop je toch gewoon je boot’, waardoor de Heer op Urk en Terschelling andermaal wordt aangeroepen, maar dan vanuit een heel andere invalshoek. Onze zeebonken voelen zich dus weer eens verongelijkt, gedupeerd en genaaid, ook na alle eerdere discussies over vangsten, bijvangsten en overige stukjes regelgeving.
Binnen andere bedrijfstakken wordt de impuls ook vaak gebruikt voor het ontwikkelen van valse, schofterige en puur door euro’s gedreven producten, banken doorgaans voorop. In Roelsrules zijn financiële instelingen al vaak onderwerp van kritiek geweest, maar ja, de steelse – toepasselijke naam – wijze waarop deze farizeeërs nog steeds in staat blijken de consument te besodemieteren met wanproducten, voorzien van contractlettertjes in Arial-3 blijft verwerpelijk en Antoinette Hertsenberg was dan ook volkomen terecht ouderwets furieus toen bleek dat ABNAMRO een variant van een kapitaalrisicoverzekering had verkocht, waarbij het laatste alineaatje van de overeenkomst een bepaling bevatte, waardoor het spaargeld van de contractant bij overlijden van de partner volledig werd overgeheveld naar … de bank zelf, waarna het bij Radar aangeschoven ABNAMRO-heerschapje met droge ogen vertelde dat hij niets kon bedenken waarmee deze zoveelste wanprestatie niet door de beugel kon. Bedrog zit – door de bank genomen – in de genen van financiële filisters en dus resteert eenzame opsluiting.
Laat ik deze column besluiten met een ode aan Mathieu. Mathieu van der Poel is een fenomeen, van een zelden eerder vertoonde klasse en als Mathieu op deze wijze doorgaat met het winnen van koersen van allerlei kaliber, dan hebben we er, na Eddy Merckx, een nieuwe Kannibaal bij, een renner waar het wielerminnend publiek nog jarenlang van uit z’n dak gaat. Wat een finish gisteren in Limburg, wat een ongelooflijk niveau. Hulde voor deze sportman van het jaar!
See you.
Wil je gratis en automatisch de columns en blogs van Roelsrules ontvangen?: stuur je mailadres naar aanmelding lezersservice
Geef een reactie