Je kunt het grappig noemen, of gênant, of ronduit blamerend. Feit is dat onze financiële wereld, de banken in het algemeen en die van ons in het bijzonder, anno 2024 nog grotendeels afhankelijk zijn van software die geprogrammeerd is met Cobol, zeg maar de oertaal uit de vroege jaren zestig van de vorige eeuw. Helemaal niet grappig is het dat de toenmalige deskundigen, op een enkele hoogbejaarde programmeur na, zijn uitgestorven en dat banken traditiegetrouw niets doen om te innoveren, te renoveren, of simpelweg te veranderen, laat staan te anticiperen op de toekomst, een stelling die overigens ook van toepassing is op het merendeel van onze belastingsystemen. Banken hebben dus een immens probleem bij het onderhouden van de systemen, het digitale stelsel waarop onze muntjes staan gestald, de uit vrij simpele code opgebouwde programmatuur, die steeds aantrekkelijker wordt voor hackers, omdat de beheerders daarvan onmachtig zijn ze te verbeteren. De ouwe sok komt weer nadrukkelijk in beeld als alternatief, als ik de geluiden hoor en de berichten lees, maar dat sentiment wordt ook ingegeven door het feit dat banken in mijn al vrij lange leven altijd al de kwaaie pier zijn geweest, omdat ze ooit zijn uitgevonden door graaiende minkukels uit de oudheid, toen de beheertaal nog in spijkerschrift werd geschreven en waarvan de navolgende duizenden generaties in elk geval de oeroude verderfelijke eigenschappen hebben overgenomen. De berichten hierover in de VK van afgelopen zaterdag stemden mij droevig vanuit de wetenschap en overtuiging dat het gilde van bankiers op termijn weer een beroep moet doen op de centrale overheid, een herhaling van zetten dus.
Verder hebben we steeds meer te maken met de vermeende zegeningen van Artificial Intelligence, AI dus, het door 50 procent van de mensheid geprezen en door een dito percentage verguisde nieuwe speeltje van de digitale multinationals als Google, Microsoft en Apple. AI is een ver doorgeschoten vorm van computertaal. De wereld ligt aan onze voeten, zo beweren voorstanders en we zien regelmatig de merkwaardige vruchten van dit ‘wonder’ voorbij komen via schilderijen, foto’s, plaatjes en anderszins samengestelde producten die de makers weliswaar overladen met een forse dosis trots, maar die doorgaans slechts via wat hoopvolle kreten leuk zijn ingekleurd en tot uitdrukking worden gebracht via een dozijntje strak geformuleerde opdrachtregels. Het is dus fake, namaak, onecht en feitelijk is alle ophef daarover in forse mate overdreven en de deepfake-verhalen vormen nog eens een extra overspannen en overtrokken, wanstaltige variant vanuit dezelfde technologie, die helemaal niet zo slim is als wordt gedacht, maar slechts bestaat uit een forse hoeveelheid algoritmen, door Javascript of Python gegenereerd naar de voor veel volksstammen aantrekkelijke producten. AI is goed beschouwd programma-technisch niet meer dan een veel te ver doorgevoerde versie van Cobol of Pascal, maar dan via een duizendvoudige hoeveelheid benodigde energie, zo is onlangs gebleken. AI en aanverwante ontwikkelingen krijgen pas een meerwaarde als al dat zoeken naar zuivere, boeiende toepassingen in een handomdraai een einde kunnen maken aan oorlog, honger, klimaatverandering en andere ellende. Als al die topprogrammeurs van eerder genoemde multinationals nu eens een nieuw soort World Programming Forum zouden vormen met als enige doelstelling het aanpakken van de eerder aangehaalde ellende, dan kunnen we volgens mij nog iets moois maken van deze eeuw, die op het punt staat de laatste van de menselijke beschaving te worden, een bewering die de afgelopen dagen nogal nadrukkelijk werd bevestigd door een blijkbaar niet te stoppen merkwaardige invasie van glazenwassers uit Bulgarije, een bende die via het blijkbaar glastechnisch aantrekkelijke Zaandam een merkwaardig nieuwe weg hebben gevonden naar geld en criminaliteit en die zich volgens ingewijden in Noord-Holland nog als een olievlek gaat uitbreiden, volledig zonder AI, zonder programmering, maar slechts gestuurd door de ouderwetse banale zucht naar muntjes, contant wel te verstaan.
See you.
Wil je gratis en automatisch de columns en blogs van Roelsrules ontvangen?: stuur je mailadres naar aanmelding lezersservice
Geef een reactie