Het lijkt een jongensboek, de aanstaande strijd om de wereldtitel dammen tussen twee jonge Nederlanders: Jan Groenendijk(18) en Roel Boomstra (23) uit respectievelijk Wageningen en Groningen strijden om de wereldtitel dammen en zaten gisteren aan tafel bij DWDD, prachtig duo, schitterende verhalen en een boeiende strijd, vanaf zaterdag, om te beginnen in Groningen …..volgen!! Uniek stel met wederzijds respect, nu al met mooie verhalen en anekdotes, maar (nog) een stukje minder excentriek dan bijvoorbeeld Jannes van der Wal, de ooit wat enge en door niemand begrepen, even briljante als verstrooide Groninger, die alweer 20 jaar geleden stierf aan de ziekte van Hodgkin.
Mooi was ook het TV-programma van Paul Witteman, die op z’n oude dag bang is voor het zwarte gat, heel herkenbaar, en naarstig op zoek is naar wat houvast om nog iets om handen te hebben. Hij ging op zoek naar geluk, de definitie daarvan, de deelaspecten en de randvoorwaarden en daar heb ik uiteraard m’n eigen theorieën over. Mijn definitie: geluk is een optelsom van stukjes persoonlijk welbehagen, die worden gegenereerd door omstandigheden die we zelf (moeten) opzoeken. Geluk komt je dus nooit aanwaaien en die verzameling omstandigheden stelt ons in staat om op gezette tijden een weldadig gevoel te bereiken. Een aantal van de aspecten zijn (volgens mij): geld, dus bezit, gezondheid, een tintje seks, de uitslag Ajax-Feijenoord, (naasten)liefde, maatschappelijke tevredenheid in het algemeen, een zinvolle dagbesteding, muziek, het weer en een bokbiertje. Met het grootste gemak zijn daar nog dertig items aan toe te voegen, maar het streven naar volledigheid is op deze plek misplaatst. Ik denk dat al die aspecten bijdragen tot wat je geluk zou mogen noemen, hoewel er ook massa’s lieden rondlopen, op het oog overladen met deze bagage, die toch knap chagrijnig zijn. Dat maakt een verdere definiëring ook lastig omdat je altijd lui hebt die de aangegeven begrippen niet op de juiste wijze interpreteren. Kan een crimineel gelukkig zijn? Denk ‘t wel, die wordt heel gelukkig van een fijn kraakje. En een miljonair ongelukkig? Daar zijn er ‘gelukkig‘ heel veel van omdat ze dachten dat geluk te koop was. Kan Wilders gelukkig zijn? Denk ‘t niet. Wilders is een arrogante Limburger, die voortdurend denkt in het negatieve, alleen maar problemen schetst en geen oplossingen aandraagt, dus wil je stemmen op een gelukkiger samenleving, sla hem dan over. Poetin, Erdogan, Assad, Trump? Geeft macht geluk? Ik denk alleen maar een beetje genot, een soort wellust en da’s toch duidelijk iets anders. Ben ik zelf gelukkig? Denk ’t wel, met het loslaten van een stukje calvinisme kom ik op dit moment op een 7 en als ik straks tot versie 2.0 ben getransformeerd kom ik misschien wel op een 8,5 in het voorjaar want ook de racefiets/sport in het algemeen draagt bij aan geluk. En nou maar hopen dat mijn vriendin ook tevreden is met deze opsomming.
Verder heb ik alweer braaf en burgerlijk mijn bijdrage voor de Top2000 aangeleverd en heb ik als vanouds een keuze gemaakt uit oude rock’n roll- en bluesnummers en een enkele ballad omdat ik nu eenmaal vanaf 1985 niet ben meegegaan met de tientallen later ontstane muziekstromingen zoals Acid House, de Metal Jamcoat, Cajun, Punk, Electric Boogie of Cooljazz. Ook Dance of zelfs de Delta Blues is aan mijn aandacht ontschoten. Verder heb ik helemaal niets met Disco, Progressive Nova, Grunge en Grime, maar kan ik wel een enkele keer genieten van New Age op de achtergrond of van een enkel Funk-nummer. Het gaat immers om de werkelijke oorsprong van de muziek en die ligt nu eenmaal bij rock’n roll en blues. Daarom heb ik ook minder met Hiphop, Acid Rock, Bambuco en Beloop. Jungle en Lounge zijn absoluut niet aan mij besteed, maar alleen voor de sound van Reggae en New Beat kan af en toe de volumeknop wat naar rechts. Dat geldt weer niet voor Nocturno, Nois, laat staan de Palingssound of Progressive House.
Tenslotte, lezers, heb ik weinig met Salsa, Surf en Swing, terwijl Techno, Triphop en ook de Vrijmetselaarsmuziek zelden mijn gehoor bereiken. Jawel, het bestaat allemaal. Leve de eenvoud van de gouwe ouwe, ook al wordt me dan ook af en toe verweten dat ik met de tijd en dus de muziek moet meegaan. Muziek is voor een groot deel herinnering, passie, nostalgie, romantiek en ritme en die elementen kun je niet zo maar vervangen door een nieuwe sound. Mijn top 15 voor 2016 bestaat uit The Beatles, The Stones, The Who, Led Zeppelin, Deep Purple, Queen, The Kinks, The Small Faces, Ten Years After, Muddy Waters, BB King, Cuby, Golden Earring, Elvis Presley en Bobby Dylan, je moet nu eenmaal een keuze maken. Bovendien kan ik van deze muziek best een beetje gelukkig worden…..
See you
Geef een reactie