Hoewel ook in de Romeinse tijd al sporen zijn aangetroffen van informatiestress, hoeven we hier niet uit te leggen dat deze factor in 2017 nog een veel grotere impact heeft op ons dagelijkse doen en laten. Het geluksstofje dopamine wordt geactiveerd als we veel communiceren, als we er lekker 24×7 bij (denken te) horen met als bijverschijnsel dat we gezamenlijk ramgek worden van de informatie-overload. Uiteraard zijn er al tal van boeken over geschreven, dus ik beperk me hier even tot het begrip afzender en de manier waarop we dat ogenschijnlijk pietluttige onderdeel vaak invullen. Wat is nou de juiste vorm onderaan de mail, de whatsapp of de sms? Wat is de juiste nuance, de afsluiting en ik weet dat dat vooral bij vrouwen doorgaans heel gevoelig ligt. ‘Heb je ‘m meer met z’n vrouwen’, maar ja, onderzoek en mijn persoonlijke ervaringen hebben uitgewezen dat veel vrouwen eerst kijken naar vorm, inhoud en omvang van de afzender en dan pas naar de boodschap zelf, steeds evaluerend of het aai-gehalte wel van voldoende omvang is. Ik zei ‘veel vrouwen’, dus niet allemaal, voordat ik de halve wereld over me heen krijg en direct deze boodschap al moet corrigeren met een geschikt paai-icoontje.
In de eerste plaats is het al uitkijken dat je je bericht aan de juiste persoon verstuurt, want een abusievelijk ‘ok, helder, leuk met een paar dikke xxxx naar een vervelend, maar noodzakelijk zakelijk contact betekent direct einde verhaal, maar de juiste smiley in de juiste hoeveelheden bevatten nog tal van andere, verborgen boodschappen en valkuilen. Een regulier xx is vrij kil, in een beetje vertrouwde omgeving is een smiley met kusje toch wel op z’n plaats met een maximum van drie want ‘In der Beschränkung zeigt sich der Meister’. Alleen een duimpje is erg karig en moet worden vergezeld van een tof extra woordje als super, mooi man of prachtig.
Ook voor negatieve emotie is natuurlijk ruimte zat binnen de smileywereld, want de exemplaren met traantjes zijn legio. Daarvoor geldt eveneens: alles met mate want je bent zo weer een softie. ’t Is alleen nog jammer dat er geen uniformiteit is bereikt binnen de wereld van de smiley’s en de emoticons van de verschillende apps. Welk bijdehante softwareontwikkelaar gaat daar nou eens iets aan doen? Daar ligt meteen een goudmijntje volgens mij.
De social media en Trump liggen uiteraard ook dicht bij elkaar. Ik ben toch z’n Twitteraccount maar gaan volgen om te kijken welke fratsen hij uithaalt, zodat ik de wereld wellicht nog tijdig kan behoeden voor z’n laatste ultieme actie. Een recent bericht ging als volgt, en dateert van kort na z’n verloren golfpartij tegen de Japanse premier Abe: ‘Just leaving Florida. Big crowds of enthusiastic supporters lining the road that the FAKE NEWS media refuses to mention. Very dishonest!’ Aaaahhh, zielige man!
En lezers, ’t is echt waar, nog maar een dag of tachtig na m’n laatste blog over Sint is donderdag 16 februari 2017 een PVV-voorstel in de Tweede Kamer behandeld over het behoud van Zwarte Piet met het idee om dat in een wetsontwerp vast te leggen. ‘Behoud van onze cultuur’, was het argument. Ik vind de Zwarte Pieten-discussie, zoals de meesten, volkomen absurd, maar daar een politiek en wettelijk item van maken is te zot voor woorden. De PVV heeft daar in elk geval tijd voor, want aan het doorrekenen van het partijprogramma hoeft geen minuut gespendeerd te worden. A. ze hebben geen programma, B. als je vasthoudt aan een pensioen met 65 jaar kun je überhaupt niet rekenen. Je kunt er wel op rekenen dat je op een dergelijke kortzichtigheid wordt afgerekend, misschien al wel op 15 maart. Zwarte Piet is dus weer even weggeserveerd, net als Robin Haase, die ook dit keer van zichzelf vond dat ie voortreffelijk had gespeeld. Hij bracht het tot de achtste finales in het Rotterdam-toernooi, gewoon de tweede ronde dus, voor ’t eerst in 9 jaar. Verder commentaar lijkt me overbodig.
Dick Bruna……weer een grootheid minder, daar gaan we weer met de emoticonnetjes…….
Nog even terug naar de muziek van 50 jaar geleden, 1967 dus. Het jaar van Magical Mystery Tour, All you need is love, Penny Lane en Let’s spend the night together, maar ook van Pictures of Lily, nummer 1 in Engeland in dat jaar. The Who dus, legendarische band met Roger Daltrey, Keith Moon (overleden), John Entwistle (overleden) en Pete Townsend. De jongens stellen wel prijs op een beetje volume bij het afspelen.
Geniet van het carnaval of, als je niet katholiek bent opgevoed, neem net als wij, de benen, alaaf…
See you en voor de meisjes veel
Geef een reactie