Op 19 december a.s. gaat het gebeuren. Wekenlang staan de media al vol van deze gebeurtenis. De politiek heeft er in haar volle glorie een zegje over gedaan, elke hotemetoot vindt er iets van en nu puntje bij paaltje komt vindt de eigenlijke doelgroep het niet zo gepast. Daar hebben we echter schijt aan in dit land. Beloofd is beloofd, dus we serveren een emmer vol spijt straks. Op 19 december staat een aantal prominente Nederlanders op een nader te bepalen bordes, om voor eens en altijd af te rekenen met dat verleden, dat als een vloek boven onze hoofden hangt. In principe gaat het om de slavernij, een periode die we willen vergeten en dat kan alleen als we daar een keer hardop ‘het spijt me’ voor hebben gezegd, zoals dat in het verleden al is gedaan door een paar handelsbanken, een paar steden en welgeteld één provincie.
Goed, er is wat tegenstribbelend volk. Wi Kon Na Wan, Stichting Mart Radio, Stichting Eer en Herstel, Stichting Afro-Caraïbische Levensbeschouwing en Spiritualiteit en de Stichting Keti Koti lijken de voornaamste spelbrekers te worden voor Rutte. Marokkaanse jongeren vinden ongetwijfeld ook iets van de ontwikkeling en vanuit Staphorst komt een tegenbeweging op gang via de actiegroep Het naadje van de Zwarte Kous. De reuring rond de excuses neemt dagelijks toe en de voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname liet zich ontvallen dat excuses alleen niet voldoende zijn, waaruit blijkt dat het misschien toch vooral gaat om harde pegels.
We gaan het feest echter doorzetten en door al die complicerende factoren maken we er een nationale sorry-dag van, een jaarlijks terugkerende herdenkingsdag, waarbij in dit geval vele andere prominenten ook hun zegje zullen doen. Na Rutte en Weerwind wordt ook Matthijs van Nieuwkerk uitgenodigd. Matthijs zit al wekenlang verscholen in z’n stulpje in Almen, maar wordt daar voor deze gelegenheid onder escorte uitgehaald om hardop berouw te tonen voor z’n escapades bij DWDD. Louis van Gaal zal verschijnen om na een week van bezinning te gaan toegeven dat het een godallemachtig vervelende klotenvoorstelling was in Qatar. Berouw dus, voordat hij definitief naar z’n resort in Portugal verdwijnt. Wij hopen nooit meer iets van hem te horen.
Verder is de Koning present, een geroutineerde zekerheid als het gaat om het maken van excuses Hij zal na zijn persoonlijk onderzoek naar het koloniaal verleden van zijn familie, waarvan elke iets ontwikkelde Nederlander alle details wel kent, maar die hij – beetje dom – totaal was vergeten, voorlezen uit eigen werk. Vijf minuten uittrekken voor het lezen van een relevant novemberartikel in De Republikein levert al zoveel stof op over de koningen Willem I, II en III, dat een enkele excuusdag in feite te mager is.
Tevens wordt een poging gedaan om Caroline van der Plas te strikken. Zij wordt uitgenodigd om excuses te maken voor het feit dat ze veel boeren in dit land valse hoop heeft gegeven door te stellen dat 0,3 procent van onze bevolking zorgt voor ‘t voedsel van 99,7 procent van het land, maar vergat daarbij te melden dat 70% van alle voedsel wordt geëxporteerd naar de hoogste bieders uit soms radicaal verkeerde landen. Als het programma naast tijd nog soelaas biedt worden uitnodigingen verstuurd naar Jeroen Rietbergen, Ali B en Marco Borsato. Zij zullen in een spijtcanon het liedje Drie kleine leutertjes ten gehore brengen. Marc Overmars heeft laten weten hij alleen een groepsappje stuurt om z’n spijt te betuigen.
De dag zal in stijl en culinair worden afgesloten onder het genot van wat pikante hapjes met Kousenband en een glaasje Kasiri. De slotakkoorden zijn weer voor Rutte en de koning via een tweestemmige vertolking van het lied de S van Suriname, ooit gecomponeerd door Henny Vrienten.
De Nationale Sorry-Dag dus, elk jaar op 19 december, ter afsluiting van weer een jaar met blunders, met onvergeeflijke dompers, met flaters en stommiteiten, vanuit de politiek, vanuit het Koningshuis, vanuit Oranje. Best fijn, die tradities.
See you.
Wil je gratis en automatisch de columns en blogs van Roelsrules ontvangen?: stuur je mailadres naar aanmelding lezersservice
De spijker op de kop geslagen Mooi!