Hebben jullie dat ook? Dat je steeds vaker niet op een naam kunt komen. Hij of zij liggen op ‘t puntje van de tong en blijven daar halsstarrig liggen pesten, wat je ook probeert. Pas midden in de nacht, of de volgende dag tijdens een toiletbezoek schiet ie weer te binnen, maar dan heb je er niks meer aan. Om me heen hoor ik niet anders, vooral bij leeftijdgenoten en het dinges- of hummes-gehalte wordt dus allengs groter. Leeftijd, ouderdom, het wordt tijd om te kantelen, om te denken (of te omdenken), koesteren wat je nog wel doet en kunt, en da’s best veel, al zeg ik ‘t parmantig en stronteigenwijs zelf.
Om de zaak bovenin nog wat fris te houden zijn oefeningen onmisbaar. De dagelijkse sudoku, zowel de eenvoudige als de taaie variant worden nooit overgeslagen, ik oefen nog steeds de rijtjes als Hoogezand-Sappemeer, Zuidbroek, Scheemda, Veendam, Wildervank, Oude Pekela, Nieuwe Pekela, Stadskanaal, niet in het minst omdat we daar een week geleden nog even de omgeving hebben verkend. Wel grappig trouwens, want in je herinnering val je bij Veendam ongeveer van de planeet en nu loopt daar zelfs een snelweg in het hoge noorden, door toedoen van de Eemshaven en de Blauwe Stad, een merkwaardige, waterige omgeving, waar hele volksstammen beter gesitueerden hun pensioen doorbrengen en in sloep of zeilboot de einder afspeuren naar het volmaakte geluk.
Goed, lijstjes dus, woorden, plaatsnamen en Engelse hulpwerkwoorden, zoals can, may, must, shall, will, could, would, should en might. Ook niet vergeten: de Franse zinnetjes papa fume une pipe – merkwaardig vrouwelijk dus, en dan nog de Engelse zin it’s raining cats and dogs and the wind is howling in the chimney. We deden vroeger een wedstrijdje plaatsnamen, bijvoorbeeld met een D , zoals Doetinchem, Didam, Dinxperlo, Doesburg, Diepenheim, Duiven, Dokkum, Diemen, Druten, Driebergen, Dalen, Dordrecht, Domburg, Dodewaard, Drachten, Dalfsen, Dedemsvaart, Delfzijl, Dwingeloo, en niet te vergeten Drempt, hier eerlijk uit het hoofd neergeschreven, zonder Google, maar wel met een stevige denkoefening van 10 minuten.
De Slimste Mens is lastig tegenwoordig, omdat veel vragen worden opgehangen aan hedendaagse muziek en film en los van de verrassend hoge snelheid van sommige kandidaten zitten wij dan weer te kloten met de lange omwegen van dat specifieke stukje namengeheugen. Geografie en geschieden leveren doorgaans weinig problemen op. De lessen van de licht narcistische Keizer en de filosofisch ingestelde Kok waren rond 1967 niet alleen aangenaam, maar hebben ook gezorgd voor een diepe verankering, waardoor de Gouden Eeuw en de Zuid-Amerikaanse hoogvlakten nauwelijks geheimen bevatten, al is dat op z’n minst een geringe zelfoverschatting.
Het grote voordeel van afnemend geheugen is en blijft dat je ‘t zelf niet echt merkt, behalve via de confrontatie met licht frusterende, maar vooral veel jongere quizkandidaten.
Ik ga na deze blog nog even verder met de belangrijkste Europese rivieren, alle landen van Zuid-Amerika en de namen van alle nieuwe politici, want de Varsseveldse kermisbiertjes van de laatste dagen hebben doorgaans geen positief effect op de kwaliteit van de resterende hoeveelheid hersencellen en mijn drang naar kennis, weetjes en een beetje zelfcompetitie blijft nu eenmaal hoog. Gaan we….Venezuela, Colombia, Equador, Peru….het merkwaardige Chili…
See you.
Wil je gratis en automatisch de columns en blogs van Roelsrules ontvangen?: stuur je mailadres naar aanmelding lezersservice
Maar Roel (zonder lof, ik heb het onthouden, ook al laat mijn geheugen mij ook regelmatig in de steek),
Ik miste 2 spelletjes in je opsomming van hersentrainers!
Wat een teleurstelling!
Groetjes Christa