In mijn mooi gelegen woonplaats staat een grootschalig verkeersproject op stapel. Niks bijzonder, zou je zeggen, waar niet? Klopt, maar het bijzondere van deze casus is dat de aanpassing van de Noordelijke Rondweg – zo heet het project – al vijftig jaar op stapel staat, een halve eeuw. Al in 1970 zijn de plannen gestart om dat traject aan te leggen en we hebben het hier over een strookje van zo’n twee kilometer die de godsonmogelijke belasting van een Baily-brug uit 1945 moet beëindigen, want dat ding is doorgeroest, ontzet en niet meer in staat het vrachtverkeer te dragen. Dat was al zo in 1946, maar door stroperig gemeentelijk beleid moesten in de loop der jaren al veel geldverslindende herstelmaatregelen worden uitgevoerd om de verkeersstroom nog enigszins in gang te houden.
De laatste jaren is een zekere versnelling waar te nemen, want sinds een jaar of vijf staat er in elk geval jaarlijks een stukje in het gemeentelijke sufferdje over de uitblijvende vorderingen, de reden van de nieuwe vertraging, is er een maquette gemaakt door de lokale kleuterschool, wordt er af en toe voorlichting gegeven ten gemeentehuize voor gemiddeld vier belangstellende inwoners en maken de burgers dus kennis met de wanstaltig trage ontwikkelingen van het bureaucratisch ambtelijk apparaat, van zowel gemeente als provincie.
‘Ja ja, doe maar rustig aan’, hoor ik op de achtergrond.
Luister lezers, dit is maar één voorbeeld van ernstig overheidsfalen, want elke gemeente kent z’n eigen voorbeelden en ik ga het dan ook niet hebben over bijvoorbeeld een kunstproject in het armlastige Zutphen, waar 1,5 miljoen euro is uitgegeven aan scheefgroeiende boompjes langs een rondweg, die na 4 jaar allemaal dood blijken te zijn en waarbij opnieuw enkele tonnen worden uitgegeven aan plaatsvervangend struikgewas.
Even terug naar Lochem. Mijn gemeente en de provincie Gelderland zijn bij de aanpak van de genoemde rondweg op een tweetal problemen gestuit. In het eerste geval gaat het om de roek, een kraaiachtig stuk gevederte, dat een beschermde status heeft en al decennialang nestelt in de bomen op het te ontginnen terrein. Daarvoor worden her en der groeperingen opgericht ter bescherming van de vogelstand, het Roekenbelang Nederland, Defensie Roeken in Nederland en de Vereniging Tot Behoud van De Roek. Roeken zijn slimme vogels, zo hebben ornithologen ooit vastgesteld, slimmer in elk geval dan de gemiddelde gemeenteambtenaar, want als je in staat bent de welvaart en economie van een stadje al een halve eeuw te frustreren, dan heb je wel iets in je mars. De provincie heeft nu onlangs in al haar wijsheid besloten toch maar een kapvergunning af te geven mits de roekennesten tijdig worden verplaatst. Actuele melding: die verhuizing heeft plaatsgevonden en de 120 nesten zijn overgebracht naar een ander bosgebied zodat de roek toch vooral ongestoord op de nieuwe domicilie verder kan broeden. Problem solved.
Verder was er sprake van vleermuizen en dat ligt nog een stuk gevoeliger. Vleermuizen kunnen namelijk verdwalen als ze ontheemd worden en dus heeft de gemeente schuttingen en waarschuwingsborden met antennes op het braakliggende gebied geplaatst om ervoor te zorgen dat het blinde grut niet per ongeluk een bosje verder gaat fladderen, hetgeen zou kunnen resulteren in een massale suïcidale catastrofe. De Stichting Tot Behoud van Nederlandse Vleermuizen, district Lochem bewaakt het proces angstvallig en zal t.z.t. ook de migratie van de populatie mentaal ondersteunen.
Intussen gaan dagelijks wat gemeentelijke asfalteerders op pad om de wintergaten in de huidige rondweg weer provisorisch te dichten, breekt de halve bevolking z’n nek over gladde keien en boomwortels in het centrum, en rijden dagelijks honderden vrachtwagens een tweetal rotondes aan gort, die vanaf 1980 al niet meer voldoen aan de minimale verkeersvoorwaarden. De ambtenaren ten gemeentehuize kijken verder vooral veel uit het raam, tellen hun zegeningen en hebben ogenschijnlijk geen enkele weet van de lokale irritaties.
In geld is het rondwegproject allang niet meer uit te drukken, daar brandt niemand zich de vingers aan, ondanks mijn verzoek daartoe, maar vanaf vandaag volg ik de ontwikkelingen dagelijks. Volgens de huidige planning is de bliksemse boel in 2024 klaar, tenzij binnenkort tijdens graafwerkzaamheden een beschermd groengeel boomklevertje of een scherf van een prehistorische waterkan wordt getraceerd. Zucht..!
See you.
Wil je gratis en automatisch de columns en blogs van Roelsrules ontvangen?: stuur je mailadres naar aanmelding lezersservice
Geef een reactie