Grappig, nog geen twee weken geleden had ik wat kritiek op de inrichting van de Arriva-trein in de regio en treinen in het algemeen en nu al komt onze nationale railgigant met vergevorderde plannen voor de herinrichting van stationswachtkamers. Een paar doorgeromantiseerde lieden binnen dit bedrijf, ondersteund door een paar goedwillende en vooral goedbetaalde externe projectbureaus hebben plannen ontwikkeld om er een gezellige boel van te maken, daarbij niet gehinderd door gezond verstand of een lichte vorm van realiteitszin. Het belooft een geweldig initiatief te worden, waar we nog veel lol aan gaan beleven.In het artikel in de Volkskrant van vandaag wordt gesproken over mooie, warm ingerichte ruimtes, beetje jaren vijftig, een periode waarin toiletten nog langer dan 10 minuten schoon bleven, toen termen als vandalisme, diefstal, vernielzucht slechts sporadisch een linkje kregen met de spoorwegen en in de ogen van de huidige bielzenbobo’s eenvoudig kunnen worden gerenostalgiseerd. We zetten er een leuke oude Philipsradio in, een koffiemachine met koektrommel en verder is er ruimte voor versnaperingen, die ik zelf maar even invul via de augurk met boterhamworst, de revival van de Grozo-knakworst en een rolletje King voor algemeen gebruik. Om tegemoet te komen aan de eisen des tijds wordt een bakje met XTC-pillen naast het glaasje met sigaretten op het formica-tafeltje geplaatst, pal naast de grote stationsficus, die het geheel het gewenste tranentrekkende uiterlijk moet verschaffen.
De handhaving van deze licht onwerkelijke, futuristische inrichting vergt een personele inzet die per station, afhankelijk van de omvang, toch al gauw 7 fte bedragen, variërend van een toiletjuffrouw, die onder haar maagdelijk witte schort wordt uitgerust met een kogelvrij vest, de herinvoering van een stationsconducteur annex stoepveger, alsmede een burgerwacht met sportschooluitstraling en de juiste doses mentaliteit, spierballen, burgerzin en handboeien.
De NS is, blijkens de toelichting op de plannen, ‘op zoek naar evenwicht tussen klantvertroeteling en rendement’, waarbij vooral de twee laatste twee lettergrepen een sterke aanwijzing vormen voor de geestelijke welstand van de NS-top. Het moet een revival worden van de oude stationsrestauratie die in de jaren zeventig al werd verdrongen door hamburgerketens en dus al veertig jaar geleden z’n bestaansrecht heeft verkwanseld. De NS zou er verstandig aan doen zich vooralsnog te beperken tot de wachtkamers van Lunteren, Schin op Geul en Scheemda, waar reizigers soms een uur moeten wachten voor de volgende coupé perron 1 opschuift en de zwakke blaas dus een probleem gaat opleveren.
De realisatie van deze utopische voorzieningen vindt vooralsnog op een dertigtal stations plaats, waaronder die van Boxtel, aldus topman Roger van Boxtel, vast een grappig toeval.
Ben ik nou te argwanend, overdreven sceptisch, licht achterdochtig? Ben je gek, dit wordt een magisch succes, let maar op, en als de wachtkamer te Lochem ooit wordt geüpdatet zal ik mijn ongelijk toegeven, koop ik direct een treinkaartje, nestel me op de bank en wacht ik op het knippen van mijn kleinood.
See you.
Wil je gratis en automatisch de columns en blogs van Roelsrules ontvangen?: stuur je mailadres naar aanmelding lezersservice
Geef een reactie