In de rubriek opzienbarend nieuws passeerde afgelopen een bericht van het Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire, kortweg het CERN in Zwitserland. Binnen dat bedrijf werd aangetoond dat antimaterie, net als materie, onderhevig is aan zwaartekracht. Oh ja? Ja, en daar moet ik dan altijd even op inzoomen, zoals dat meestal bij spectaculaire CERN-ontwikkelingen gebeurt. Na tien minuten lezen was ik de draad volkomen kwijt, snapte ik er echt de ballen van, om vervolgens een nieuwe begrijp-poging te starten, vooral omdat opgeven niet zo erg in de genen zit.
Antimaterie is feitelijk, zo weet ik nu en conform onze menselijke waarnemingen, simpelweg niets tastbaars, het is energie, in feite materie die – goed opletten nu – is samengesteld door antifermionen, met daarbij een portie annihilatie van een negatief geladen elektron en een positief geladen positron, waarbij – logischerwijs – een foton ontstaat, die weer transformeert naar een nieuw elektron en dito positron. Dat is dus zonneklaar, daar hoeven we het niet meer over te hebben. In de vervolgalinea’s van het artikel kwam E = mc² – Einstein’s bekende formule – nog voorbij, ook boeiend.
Zijn jullie de weg kwijt? Goed zo, dan kunnen we elkaar een hand geven, maar juist omdat het zo grenzeloos fascinerend en vooral lastig is ben ik destijds de Alfa-richting uitgegaan, talen, beetje natuur – en scheikunde, vooral aardrijkskunde en geschiedenis. Wetenschap, vooral ten aanzien van het heelal, het onmetelijke daarvan is echter mateloos indrukwekkend en omdat ook de Alfa-mens nooit te oud is om te leren wil ik nog wel eens koppig genoeg zijn om erin te duiken.
Antimaterie, zo bleek tijdens dit onderzoek, valt net als materie naar beneden, waarbij ik dan zo vrij ben om met m’n Alfa-hoofd te concluderen dat naar beneden vallen wel degelijk een pleonasme bevat, omdat vallen volgens van Dale altijd een neerwaartse beweging is, in gang gezet door de zwaartekracht. Dat die zwaartekracht volledig in tact is heb ik vorige week nog aangetoond door in mijn eigen vijver te donderen, omdat ik tijdens het tuinieren m’n evenwicht verloor en een paar seconden de plons-confrontatie aanging met een school nieuwsgierige vissen, die deze onverwachte ontmoeting met ‘t baasje ogenschijnlijk op juiste waarde wist te taxeren en daarnaast in hun waterige omgeving geen enkel idee hebben van zwaartekracht, antimaterie of CERN. Maar dit terzijde.
Om nog even in hogere sferen en dimensies te blijven, het kosmisch gruis dat vorige week werd verzameld door sonde Osiris-Rex op planetoïde Bennu, met een doorsnee van nog geen 500 meter, en vervolgens keurig werd afgeleverd in de woestijn van Utah, zet qua technische prestaties veel andere dagelijkse aardse ellende voor een kort moment in de wacht. Als je leest hoe dit tochtje in z’n werk ging, gekoppeld aan precisie, timing en berekeningen, dan krijg je respect voor al die puike astro-fysica, waaronder Brian May. Brian May, gitarist van Queen? Ja, die dus. Hij heeft zich na de dood van Freddy een tikkeltje om- en bijgeschoold binnen het terrein van de natuurkunde, bewonderenswaardige ontwikkeling. CERN dus, daar moet ik echt nodig even aanwippen voor een oriënterend rondleidinkje.
Antimaterie dus, niet te verwarren met anti-materialisme. Het eerste item is mateloos boeiend en in de overtreffende trap complex, het tweede item is minstens zo boeiend omdat bezit en eigendom de basis vormen voor hebzucht en egoïsme en voor je ‘t weet zit je schrijvenderwijs alweer in een heel ander soort berichtgeving en dat past helemaal niet binnen de sfeer van dit semi-wetenschappelijk blogje.
Het mooie van wetenschap is verder dat het zich niks aantrekt van dwaze mondiale ontwikkelingen als oorlog, inflatie, de stijgende kosten van een treinkaartje of het populisme in Slowakije. Wetenschap is grensoverstijgend en staat ver boven absurde banaliteit van wat we het reguliere leven noemen. Dat maakt het zo mooi en tegelijkertijd zo afstandelijk, althans voor sommige Alfa-mensen.
See you.
Wil je gratis en automatisch de columns en blogs van Roelsrules ontvangen?: stuur je mailadres naar aanmelding lezersservice
Geef een reactie