Afgelopen zondagmiddag reed ik op m’n gemak door onze in fraaie herfsttinten getooide Achterhoek. Net voorbij Varsseveld opperde tijdens Langs de lijn slimme jongen Hugo Borst, voetbalkenner met een sterk empathische inslag, dat het zouteloze potje Oranje versus Ierland van de avond daarvoor een tranendal was, met als stelling dat het begrip houden van Oranje op z’n minst sterk aan slijtage onderhevig is, eigenlijk niet meer bestaat, ingegeven door het abominabele niveau van volgevreten vedettes die alleen nog individueel willen shinen. Die laatste bijzin is van mezelf omdat ik het hartgrondig eens was met Hugo en zijn stelling nog wil accentueren.
Heerlijk is dat, tijdens een autorit luisteren naar een fijne discussie, waar veel meer achterweg kwam dan Borst aanvankelijk dacht en waarbij je dan instemmend achter het stuur zit mee te grijnzen.
Houden van Oranje, en of dat nog kan vandaag de dag? De discussie spitste zich toe op het verschil in perceptie tussen de echte liefhebber, de kenner aan de puur objectieve en sportieve kant en de massa op de tribune, die het vooral te doen is om de sfeer, de wave, de hele flauwekullige entourage buiten het voetbal om. Het ging echter ook en vooral over het begrip referentiekader, je persoonlijke ervaringen door de jaren heen, die talrijker worden naarmate je ouder wordt. Het bleek een boeiend onderwerp voor mijn persoonlijke beschouwing in de resterende drie kwartier van mijn regiorit. Je referentiekader bepaalt immers altijd wat je denkt, wat je doet, hoe je stemt en wat je verder zoal onderneemt. Ervaringen door de jaren heen bepalen ons lot en ons doen en laten, al scheelt het wel een slok op een borrel als je daarbij een redelijk observatievermogen kunt koppelen aan vaardigheden als interpretatie en verwerking.
Zo’n beschouwing van ons doen en laten valt steevast onder de noemer het grote genieten. Een beetje nadenken en filosoferen over de vraag hoe het bijvoorbeeld komt dat jongeren tot 34 jaar vaker op Forum stemmen dan ouderen, om maar een ernstig voorbeeld te noemen. Het antwoord is ook hier simpel: ze hebben nog te weinig referentiekader, worden nog te veel beïnvloed door de oppervlakkigheden van de samenleving, de social media, en de braltoon van Baudet. Jongeren, merk ik, zien zelfs vaak de verbanden niet tussen politiek en klimaat, tussen migratie en bedreiging van de wereldvrede of tussen goed onderwijs en de daaruit voortkomende historische kennis die nodig is om mens en wereld te begrijpen. Vanuit die laatste punten overwoog ik zelfs onderweg nog even om D66 te stemmen deze week, toen ik ter hoogte van Halle Heide linksaf sloeg naar Ruurlo, maar deze impulsgedachte was bij Barchem weer achterhaald door het idee dat één links blok toch beter is dan een totale versplintering aan die kant.
Dus Oranje was slecht tegen Ierland? Absoluut, niet om aan te gluren, vooral vanuit de afstandelijke positie voor de TV. In het stadion was de sfeer blijkbaar goed na het vroege doelpunt van Weghorst. In de resterende 80 minuten vormde egotrippertjes de basis van het team van Koeman, dat als los zand aan elkaar hing. Vanavond, tegen Gibraltar zal er wel gewonnen worden, maar als je het hebt over referentiekader, dan is elke zege al op voorhand te klein tegen die Engelse rotskoloniaaltjes.
Maar nog even serieus lieve lezers en lezeressen, als ik dan toch nog een goedbedoelde raad mag meegeven, vooral ingegeven door het politieke deel van mijn referentiekader, stem niet op Wilders. De PVV bedondert de kluit met nietszeggende oneliners, met ranzige uitspraken en met niet waar te maken beloftes. Fatsoen en respect zijn normen die vereist worden binnen een internationale samenleving als de onze en juist die aspecten sneeuwen volkomen onder in de dwaze, loze kolderprogramma’s van de PVV. Die stelligheden ontleen ik overigens niet alleen aan mijn eigen referentiekader, maar staan ook vooral in deze column vanuit de invalshoek pure menselijke waardigheid.
Sterkte morgen, ‘t was een leerzaam ritje.
See you.
Wil je gratis en automatisch de columns en blogs van Roelsrules ontvangen?: stuur je mailadres naar aanmelding lezersservice
Geef een reactie