Een ‘Fiscale Frits’ van de gemeente Altena in Noord-Brabant heeft het onzalige plan opgevat om iets te doen met het steeds overvloediger hemelwater, dat door verharding van onze ondergrond maar niet weg wil lopen. Het woord tegeltaks is geboren en dat vergt wat uitleg, niet voor Frits want het zijn slimme jongens daar in het Brabant, maar wel voor de rest van de burgerij. De schuldvraag van de wateroverlast ligt, volgens de Hiemstra’s van deze wereld, bij de klimaatverandering. De verantwoordelijkheid voor deze overlast is een typische overheidsaangelegenheid, daar is de hele wereld, met uitzondering van Trump, het ook over eens. Het nemen van die verantwoordelijkheid is een ander verhaal en dus wordt ie voor het gemak neergelegd bij de burger die ‘verdorie-nog-eens-aan-toe’, steeds meer kiest voor een harde tuin, met tegels. Dat de overheid, met name de gemeenten in dit geval, weigert de hand in eigen boezem te steken, is mateloos irritant. De bouwwoede in alle gehuchten, dorpen en steden, resulteert nu eenmaal in het melkkoetje bij uitstek, en heeft ervoor gezorgd dat er in de woonwijken en industriële centra geen groen meer is. Met ‘lastige’ groenstroken, parken, laat staan waterbekkens kun je immers minder beton storten, minder absurde afvalheffingen innen en minder OZB opstrijken en als dan ook de zondvloed nog eens aanstaande is, heb je een probleem. Het onzalige idee voor deze absurde tegeltaks, toppunt van een proces van onnadenkendheid, kortzichtigheid en ambtelijke truttigheid, is geboren en nu wordt de haalbaarheid onderzocht, een voortraject dat op landelijk niveau waarschijnlijk al tonnen gaat kosten, maar waarvan al direct kan worden vastgesteld dat er sprake is van de zoveelste, bizarre overheidsverspilling.
Er is nu al een gemeente die haar bewoners probeert te verleiden door een triest Afrikaantje in te zetten als ruilobject bij het inleveren van een tuintegel. Je zou je eigenlijk kapot moeten lachen, als het niet zo vreselijk schrijnend was. Bij de uitvoering kan er, volgens een zekere Roerink, nog niet afgestudeerd geo-expert in Wageningen, gebruik worden gemaakt van foto’s, waarin per tuin het hardingspercentage kan worden uitgelezen. Met een regenton krijg je dan waarschijnlijk compensatie, met een vijver idem dito en ook een sedumdak biedt kansen op een stukje reductie. Wel mooi zo’n dak, maar weer volledig ongeschikt voor zonnepanelen, een ander praktisch probleem. Waarschijnlijk zijn er ook extra absorberende plantjes op de markt, die nog eens extra voordeel opleveren en met een paar kroppen sla in je stadstuintje krijg je wellicht geld terug. Na deze inventarisatie moet er uiteraard een gezamenlijk belastingsysteem worden ontworpen en de Logica’s, Ordina’s en de Centric’s staan al handenwrijvend in de rij om deze uitdaging om te toveren tot een mega ICT-traject dat qua complexiteit de tot dusver niet gerealiseerde fiscale eindproducten gaat overtreffen.
De oplossing is zo simpel. Ja, het gaat meer regenen. Ja, het gaat harder regenen. Ja, de overheid heeft verzuimd daarop te anticiperen door vooral geen of veel te weinig waterbekkens aan te leggen, simpele, tijdelijke opslagplaatsen voor overtollig regenwater, waarbij de waterschappen een trekkende rol zouden moeten vervullen. Daar zijn ze namelijk voor. Een klein stukje solidariteitsheffing erover, hetzij via rioolbelasting, hetzij via de watersysteemheffing, en we zijn klaar voor de toekomst. Het leven is soms zo simpel…
By the way: mijn tuintje van 120 vierkante meters bevat 50% groen, heeft een vijver van 2 bij 5 en de rest is hard, keihard, met tegels. Ik denk belastingcategorie F-46….?
Geniet van het mooie weer, met vanavond helaas kans op zware regen- en onweersbuien.
See you.
Geef een reactie