De overheid gaat excuses maken over het slavernij-verleden en dat item vormde moeiteloos één van de dieptepunten binnen de verzameling nieuwsitems van afgelopen week. Men gaat zich in Den Haag nu beraden over een geschikt moment om nog even ‘sorry’ te zeggen. Rutte pinkt bij die gelegenheid nog snel een traantje weg, de nazaten van dat verleden applaudisseren en klaar. Een receptie met een biertje en balletje onderstrepen het formele karakter van deze absurde handeling en de parlementaire democratie heeft zich daarvoor in z’n geheel een dagdeel vrijgemaakt. Alleen al de berichtgeving daarover is me een doorn in het oog, vooral ook omdat het in dit geval gaat over oude blunders, over geschiedenis, over gedrag van onze voorouders. Als wij in de toekomst excuses moeten en willen maken voor alleen al alle blunders van de afgelopen 10 jaar, dan blijft er straks weinig tijd over voor kabinet Rutte 14 om nog aandacht te besteden aan echte oplossingen.
Wat me in het algemeen stoort aan de verspreiding van het nieuws is de mate waarin items worden verheven tot de status belangrijk. Juist om reden van onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en prioriteitsstelling ben ik een fervent bezoeker van Teletekst. Op dat reclamevrije medium staan vooral op de pagina’s 100 tot 150 de belangrijke gebeurtenissen op een rijtje, de laatste jaren vooral de oorlogen, de aanslagen, corruptieschandalen, corona en wat overleden grootheden. Het gaat echter op Teletekst steeds vaker mis. Het zo basale en prettige NOS-medium maakte afgelopen week bijvoorbeeld melding van een gebeurtenis waarbij, let op, Rapper Takeoff, 28 jaar oud, uit de VS is neergeschoten tijdens een spelletje dobbelen; zijn eigenlijke naam was Kirshnik Khari Ball, en hij was tijdens het incident actief op de entertainment website TMZ; verder heeft hij voorheen samengewerkt met de rappers Quavo en Offset, samen het trio Mingos. Dit bericht stond bij de belangrijkste nieuwspagina’s 100 tot 120. Laten we wel wezen, deze info had nul en generlei waarde, omdat in ons land anderhalve man en een paardenkop van deze oetlul hebben gehoord en het, gezien de omstandigheden waarin hij verkeerde, een uitermate zinvolle moord blijkt te zijn, maar dat is dan weer een persoonlijke kwestie.
Omdat ik nog wat tijd over heb en altijd een steentje wil bijdragen aan het wel en wee van onze samenleving heb ik een bericht gestuurd naar Hilversum met de volgende inhoud:
Geachte redactie van Teletekst,
Om maar met de deur in huis te vallen, ik heb u hoog zitten als het gaat om objectieve nieuwsgaring in het algemeen. Uw medium zorgt ervoor dat ik dagelijks zo’n vijf keer op de hoogte wordt gebracht van alle belangrijke gebeurtenissen in de wereld en daarmee zit ik nog voor Maarten van Rossum, schat ik in.
Omdat overal wel wat te verbeteren valt, meld ik ook graag een paar puntjes van aandacht. De spreiding van het nieuws wordt immers vaak bemoeilijkt door verschillende afwegingen rond de thema’s nieuwswaarde, spektakel, het belang van de achterban, draagvlak en de kijk- in dit geval leescijfers. Dat snap ik, uw redactie bestaat immers uit gewone mensen van vlees en bloed, die ook maar worden geregeerd en aangestuurd op basis van de gekte in deze wereld.
Desondanks heb ik wel een paar tips omdat ik a. betweterig van aard ben en b. wil proberen de berichtgeving wat te manipuleren om de negatieve nieuwsspiraal van dit jaar te doorbreken en om belangrijk nieuws van onbelangrijk geneuzel te onderscheiden. Daar heb ik uiteraard wat aansprekende voorbeelden van, die u vast bekend voorkomen. Zo meldde Teletekst afgelopen week dat de koning nog niet weet of hij naar Qatar gaat en bovendien vertelde hij er stiekem bij: ‘ik ga überhaupt niet aan anderen vertellen als ik ergens heen ga, want dat doe ik met mijn andere vakanties ook niet’. Mijn voorstel zou zijn: negeer het koningshuis, scheelt een hoop onzin en vrijwel alle nieuwstitems van deze planeet overstijgen het belang van een doorsnee mening van een doorsnee koning van een doorsnee land.
Graag zou ik bij uw club een bijdrage leveren aan het vergaren en prioriteren van de uitbundige informatiestromen. We zijn immers op de wereld om elkaar te helpen en als iets de actuele teneur van de berichtgeving wel kan doorbreken is ernaar kijken door de bril van de neutrale, nou ja, iets links-georiënteerde beschouwer. Over de verdere honorering praten we uiteraard op een geschikt moment wel even door tijdens het komende gesprek in Hilversum, waarvoor ik per omgaande een uitnodiging verwacht.
Nou is dit bericht twee dagen geleden al verstuurd en ik heb nog steeds geen reactie gehad. Snap je dat nou?
See you.
Wil je gratis en automatisch de columns en blogs van Roelsrules ontvangen?: stuur je mailadres naar aanmelding lezersservice
Geef een reactie