Er gaat veel mis in Nederland. Misschien minder dan elders in de wereld, maar we moeten per direct stoppen met het propageren van ons land als belangrijke bruggenbouwer. Na het ongeval in Alphen, alweer enkele jaren geleden, is gisteren de nieuwe Botlekbrug bij Rotterdam getroffen door de honderdste storing in twee jaar tijd. De viering daarvan wordt volgende week, naar verluidt, luister bijgezet door koningin Maxima, die het geval gaat heropenen met een vrolijk doch sarcastisch tintje, waarbij de hoofdaannemer ter plekke honderd stokslagen zal ondergaan. De aannemer zal de boetedoening waarschijnlijk overeenkomstig de schuldvraag delegeren naar zijn onderaannemers. De brug kan niet meer dicht òf niet meer open, en dat vervelende detail is vast onderdeel geweest van de specs bij de aanbesteding. Een brug bouwen is één, maar openen en sluiten, ach, een minder doordacht stukje meerwerk en dan ook nog bij voorkeur op de momenten dat we de knop daarvoor indrukken. Het hele circus heeft al miljoenen gekost en de overlast voor met name de scheepvaart is gigantisch. De imagoschade is niet eens in geld uit te drukken.
Het nieuwe kabinet wil iedereen die werkt minder belasting laten betalen, op voorwaarde van de mogelijkheden bij de belastingdienst om dat kunstje te realiseren voor 2019, een nogal zware, beperkende conditie. Wat formules en percentages doorrekenen in de geavanceerde belastingsystemen kan toch niet zo moeilijk zijn, denk je dan. Alles is al gekoppeld, geïntegreerd en geoptimaliseerd, want diezelfde belastingdienst huurt al zo’n jaar of dertig bekende slimme ICT-‘ers in. Ja, ik weet het, heb ik al vaker over gezeurd, maar ‘t blijf lachen. Maar, lieve lezers, het kabinet is verder voornemens om de kosten van die belastingverlaging ergens terug te verdienen en dat gaat waarschijnlijk plaatsvinden door verhoging van de BTW op de dagelijkse boodschappen. Sigaar uit eigen doos dus? Alleen Robin van Linschoten had al tijdig geanticipeerd op de voorgenomen belastingverlaging, was even de ingangsdatum vergeten en mag daar nu in de nor even over nadenken.
Humberto Tan, mister arrogantie himself, lijdt al langer aan extreem lage kijkcijfers, waarna RTL z’n optreden terugbracht tot nul en dan denk je dat je daar als presentator wel van leert. Tan echter in DWDD: ‘ik ga door, ik blijf aan de knopjes draaien, want ik wil terugkomen’… Als iedereen je uitkotst, welke mysterieuze ego-krachten werken er dan nog op de achtergrond om ervoor zorgen dat je je toch nog opnieuw op de buis wilt profileren?
Herman Tjeenk Willink, voormalig formateur, gaf gisteren een waarschuwing af richting kabinet-in-wording. ‘Timmer niet alles dicht. maar laat ruimte voor parlementair debat’. Dat is vooral vingertje prikken naar Rutte, waarbij hij tevens van de gelegenheid gebruik maakte om de veel te ver doorgevoerde regelgeving in onze polder, vertaald naar een slopende bureaucratie, te verminderen. De argwanende, controlerende en bekeurende overheid moet plaats maken voor de empathische en meedenkende versie. Lots of work to do.
Nog even een gouwe ouwe van Koot en Bie, passend in deze tijd van formatie en aanstellingen.
Fijn weekend en tonight: the Stones!
See you
Geef een reactie