We lopen in deze weekendblog even achteloos door wat wereldse problemen heen, die vooral in het grote geheel nogal divers van aard zijn.
Neem de Fipronil-discussie, een prachtig voorbeeld van een zaak die WIJ in NEDERLAND gewoon goed hebben geregeld. Op papier en procesmatig beschreven klopt alles als het gaat om voedselveiligheid, maar in de praktijk blijkt dat de handel en wandel van bedrijven heel ordinair worden blootgesteld aan commerciële impulsen en dan is een stukje bureaucratie alleen maar lastig. Daardoor kan een bedrijf als Chickfriend – alleen door de naam zou je al achterdochtig worden, waarom geen Chickenfriend? – ongelimiteerd rondspuiten en de naam binnenkort laten omdopen in Farmerenemy? Vervolgens krijgt het evaluatiecircus in Den Haag weer allerlei cabareteske vormen en hopen clubs als Partij voor de Dieren en Wakker Dier daar weer enige munt uit te slaan door de knuppel in het hoenderhok te gooien. Inmiddels hebben de boys van Chickfriend ook de aangrenzende koeienstallen van vliegen en gezonde melk ontdaan en vooralsnog roept iedereen dat er geen schade is berokkend. Ammehoela, daar gaan we ook nog meer van horen, want eindeloos de gifspuit hanteren in de voedselketen heeft altijd gevolgen. Inmiddels kunnen de 258 gedupeerde pluimveebedrijven hun ei niet kwijt bij het verantwoordelijke departement en gaan controlerende instanties naarstig op zoek naar het ei van Columbus om herhaling te voorkomen. Ik tik heel graag een eitje en daar mag ik van mijn eigen, gifvrije scharrelboer gewoon mee doorgaan.
Even een serieus item: de Permafrost, afgelopen week mediatechnisch de wereld ingedonderd als zijnde een spectaculaire nieuwe ontwikkeling rond de klimaatverandering, maar in feite een proces dat al tientallen jaren aan de orde is. Niet de Permafrost zelf, maar het verdwijnen daarvan met gevolgen voor de CO2-uitstoot en het broeikaseffect.
‘Oh oh, vertelde manneke Munneke deze week aangedaan vanuit Noord-Amerika, ‘het is heel erg daar in het Noorden van Canada, en het verdwijnen van de Permafrost komt vooral door de stijgende temperatuur’! Nou is Munneke op HBO-niveau afgestudeerd op het onderdeel ‘depressies’ en ‘thermometer lezen’ dus we zijn weer gewaarschuwd. In ons land schijnen warempel de veengebieden een ongewenste bijdrage te leveren als het gaat om die opwarming. Nou denk ik niet dat die paar kuub in Drenthe zoveel verschil maken, maar er duiken weer allerlei projectgroepen en taskforces op om dat nationale, klimatologische varkentje te wassen, of in elk geval om er nog enige munt uit te slaan want voor niets gaat de zon op, althans nog even.
Even de realiteit van evolutie en geologie in een notendop, misschien wat zwaar voor een weekendblog, maar bijt er maar even doorheen op deze zaterdag, beste lezers. De aarde, pakweg 10 miljoen jaar geleden: Afrika en Zuid-Amerika nog aan elkaar vast, Azië één groot vlak gebied zonder Nepal en andere latere oprispingen. Ter hoogte van Antarctica een stukje grond dat nu Nederland heet. Engeland bestond nog niet en het voordeel van de Brexit is dat dat land straks ook niet bestaat, maar dit terzijde. Noord-Amerika was een grote ijsvlakte, Australië was maar de helft van wat het nu is en de Lochemse Berg kwam pas vele millennia later. Ik fantaseer er soms maar op los in m’n blog, maar dit zijn bewezen feiten, geacht publiek.
De grote verandering van de wereldorde gaat weer komen, alleen zorgen we er sinds het begin van de industriële revolutie voor dat het tempo wat omhoog gaat en dat het moment van de volgende grote klap misschien wel binnen 100 jaar is aangebroken.
Immense vulkaanuitbarstingen, onder andere rond Napels worden al op korte termijn verwacht, het hele Yellowstone staat al jaren op ontploffen met immense gevolgen voor het hele noordelijk halfrond, het Amazonegebied erodeert en klapt in elkaar, voor een Japans exit volstaat één grote vloedgolf en tussendoor maken we ons nog een paar jaar druk om wat aanslagen, de opmars van de tijgermug, electrisch autorijden, Finopril en de hoe-komt-het-toch-dat-die-fruitvlieg-zich-zo-snel-vermeerdert-vraag. Ach, en dan krijgen we misschien ook nog de discussie over het voltooid leven.
Later, duizenden jaren later zal blijken dat deze prachtige planeet is getransformeerd naar een nog veel mooiere versie, gaan toekomstige beschavingen dit tijdsgewricht evalueren, deze nano-seconde, dit knipje met de vingers en worden er bij de opgravingen rond het gebied dat ooit Washington heette resten gevonden van een soort die archeologisch gezien bij de neanderthaler zal worden gerangschikt.
De planeet draait door, nog zo’n twee miljard jaar, maar de wereld van plaatsgenoot Matthijs gaat dat niet redden. De houdbaarheidsdatum van deze DWDD-topper is blijkbaar verstreken, hij begint volgens de berichtgeving vreemde trekjes te vertonen, gaat absurde eisen stellen, waardoor het in zijn omgeving vreselijk gaat stinken naar status, arrogantie, macht en andere zeer vervelende en misplaatste atmosfeerbedervende elementen. ‘NPO en Vara, niet aan toegeven’, soms is gewoon stoppen en vervangen een hele goeie en verfrissende optie.
Moraal van deze blog: carpe diem for the time being because times, the are a changin en daarom tot besluit nog even een gouwe ouwe van JiskeFet, Nederlandse Monty Python-humor op z’n mooist en dit keer een parodie op maffe Engelse sportjes, briljant!
Fijne zomerse dagen gewenst’.
See you
Geef een reactie